Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

Μάχη Κλειστού Χώρου (CQB)



Ως CQB (Close Quarter Battle) ορίζεται κάθε είδους τακτική μάχης σε περιορισμένο χώρο ενώ συχνά το συναντάμε στα Ελληνικά ως «Μάχη Κλειστού Χώρου» ή «Μάχη Αστικού Περιβάλλοντος». Υπάρχουν δεκάδες τακτικές λόγω της
πολυπλοκότητας που έχει αυτό το πεδίο μάχης. Στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας οι μονάδες ειδικών επιχειρήσεων εκπαιδεύονται επανειλημμένα σε αυτές τις τεχνικές. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι τόσο η Ελληνική Αστυνομία όσο και ο Στρατός Ξηράς ήδη διαθέτουν ειδικά διαμορφωμένους χώρους εκπαιδεύσεως όπως το Ειδικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ειρηνευτικών Αποστολών και Αγώνα εντός Κατοικημένου Τόπου (ΕΚΕΑΚΤΕΑ) στο Δροσάτο του Κιλκίς αλλά και αντίστοιχοι ειδικά σχεδιασμένοι χώροι στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ανορθόδοξου Πολέμου (ΚΕΑΠ) στη Ρεντίνα Χαλκιδικής.

cqb_01

Παραπάνω βλέπετε ένα ειδικά διαμορφωμένο πεδίο βολών κατασκευασμένο ώστε να επιτρέπει τόσο την παρατήρηση των εκπαιδευόμενων όσο και την εύκολη μετατροπή του για διφορετικού είδους εκπαιδεύσεις. Τέτοιοι χώροι είναι γνωστοί στα Αγγλικά ως kill house ή shoot house.


Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τις βασικές αρχές του CQB τόσο στο θεωρητικό, όσο και στο πρακτικό επίπεδο. Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι τακτικές CQB βασίζονται στην άψογη συνεργασία και ομαδικό πνεύμα και πραγματοποιούνται πάντα από μικρές καταδρομικές ομάδες.
cqb_02

Θεμελιώδεις Αρχές

Σύφμωνα με τα σχετικά εγχειρίδια εκπαιδεύσεως των Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ υπάρχουν τρεις βασικές αρχές στις οποίες βασίζεται μία επιτυχημένη επέμβαση-έφοδος σε κλειστό χώρο. Αυτές είναι:


  • Αιφνιδιασμός
    Αυτό είναι το στοιχείο που θα επηρεάσει το χρόνο αντίδρασης του εχθρού. Σε μη εκπαιδευμένους εχθρούς αυτό μπορεί να επιτευχθεί με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, δακρυγόνα, κτλ. Σε πιο έμπειρους εχθρούς απαιτούνται πιο προχωρημένες τακτικές μάχης όπως αντιπερισπασμός, εξαπάτηση, ψυχολογικός πόλεμος, κτλ.
  • Ταχύτητα
    Η ταχύτητα δεν ορίζεται από το πόσο γρήγορα γίνεται η έφοδος αλλά από το πόσο γρήγορα έχει εξουδετερωθεί ο κίνδυνος αμέσως μετά την έφοδο στην επικίνδυνη ζώνη. Αυτό απαιτεί συνεχή εκπαίδευση, παρατήρηση και διόρθωση λαθών από τις ομάδες.
  • Ελεγχόμενη Βία
    Έτσι περιγράφεται η άμεση και αποτελεσματική εξουδετέρωση του εχθρού με τις ελάχιστες δυνατές παράπλευρες απώλειες. Αυτό δεν περιλαμβάνει αποκλειστικά τη χρήση πυρών αλλά σε μεγαλύτερο βαθμό την ψυχολογία του μαχητή. Η ψυχολογία του πρέπει να είναι επαγγελματική χωρίς ενδοιασμούς και με αυτοπεποίθηση. Αυτό δίνει σε όλη την ομάδα μεγαλύτερη ταχύτητα αντίδρασης και αιφνιδιασμού.
Φυσικά όλα τα παραπάνω αλληλοσυνδέονται καθώς μία αιφνιδιαστική έφοδος προσφέρει μεγαλύτερη ταχύτητα που με σωστή εκπαίδευση και ελεγχόμενη βία μπορεί να εξουδετερώσει τον κίνδυνο αποτελεσματικά και με ασφάλεια χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή άλλων.

Βασικά Στάδια


Όλα τα θεμελιώδη στοιχεία μπορούν να βελτιωθούν με εκπαίδευση. Ωστόσο είναι πολύ σημαντικό η κάθε ομάδα να εκπαιδεύεται εντατικά με την ίδια σύνθεση ώστε να λειτουργεί όσο πιο ενοποιημένα γίνεται. Αυτό δεν αποκλείει όμως τις συνεκπαιδεύσεις που έχουν στόχο τη γρήγορη προσαρμογή των μαχητών σε κάθε ομάδα όταν αυτό απαιτείται αλλά και την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών. Τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για οποιαδήποτε ομάδα επιχειρεί σε αστικό περιβάλλον είναι τα ακόλουθα:

  • Αθόρυβη μετακίνηση. Σε αυτό παίζουν ρόλο πολλά, από τον τρόπο βαδίσματος, τον εξοπλισμό, ακόμα και την αναπνοή του κάθε μέλους. Υπάρχουν περιπτώσεις πραγματικών συνθηκών (κατάσταση ομηρίας στην πρεσβεία του Ιράν στο Λονδίνο το 1980) που για να το επιτύχουν αυτό ζήτησαν να αυξηθεί η ηχορύπανση κάνοντας όλα τα αεροπλάνα να πετάνε πιο χαμηλά. Ωστόσο, η πιο συνηθισμένη μέθοδος είναι η πολύ αργή μετακίνηση των κατασταλτικών μονάδων που εκτελούν την έφοδο. Σε ακραίες περιπτώσεις η εισβολή μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες για απόσταση μερικών μόλις μέτρων.
  • Εξοπλισμός. Δύο είναι τα στοιχεία που λαμβάνονται υπόψη εδώ, πρώτον ο θόρυβος που παράγει ο εξοπλισμός και δεύτερον ότι δεν πρέπει να περιλαμβάνει τίποτα περιττό. Συνήθως τέτοιου είδους επιχειρήσεις έχουν πολύ συγκεκριμένο χώρο δράσης και αποστολή, έτσι το δεύτερο είναι εύκολο στο να πραγματοποιηθεί.
  • Οργανωμένη κίνηση. Η ομάδα πρέπει να κινείται σαν ένα σώμα και να φτάνει πάντα στις εισόδους με τη σωστή σειρά. Η επικοινωνία πρέπει να γίνεται αθόρυβα και όλα τα μέλη να γνωρίζουν πάντα τον τομέα ευθύνης τους και τις αρμοδιότητες τους.
  • Γρήγορη και αποφασιστική έφοδος. Η κίνηση πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε όλα τα μέλη της ομάδας να έχουν κάλυψη πυρός χωρίς εμπόδια για όλο το χώρο εφόδου.
  • Εξουδετέρωση του κινδύνου γρήγορα με τη λιγότερη δυνατόν χρήση πυρών. Αυτό σημαίνει μεγάλη ακρίβεια στη σκόπευση, βολές άμεσης αντίδρασης, γρήγορη αναγνώριση εχθρικών πυρών και μεγάλη εμπείρα στην άμεση αναγνώριση εχθρικών δυνάμεων.
  • Έλεγχος της κατάστασης. Σε κανένα στάδιο δε θα πρέπει η ομάδα να χάσει τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης και των συμβάντων. Το κάθε μέλος πρέπει να είναι σε θέση να γνωρίζει με κάθε λεπτομέρεια τι συμβαίνει στον τομέα ευθύνης του.
  • Μετά την εξουδετέρωση. Όταν ο χώρος είναι καθαρός πρέπει να γίνει αναγνώριση των εχθρικών δυνάμεων, αφοπλισμός (νεκρών και ζωντανών) και παροχή Α’ βοηθειών σε τραυματίες εφόσον υπάρχουν. Στη συνέχεια σωματικός έλεγχος όλων όσων βρίσκονται στο χώρο (νεκρών και ζωντανών με ανάλογη προτεραιότητα).
  • Έρευνα στο χώρο. Εφόσον ο κίνδυνος έχει εξουδετερωθεί και δεν υπάρχει πιθανότητα επίθεσης άλλων εχθρικών δυνάμεων πρέπει να γίνει μία σύντομη έρευνα του χώρου από την οποία θα αποφασιστεί αν χρειάζεται ή όχι εκτενής έρευνα για στοιχεία από ειδικά συνεργεία.
  • Εκκένωση χώρου. Χρησιμοποιώντας όλες τις γνωστές πρακτικές πραγματοποιείται εκκένωση του χώρου με προτεραιότητα στους τραυματίες και φίλιες δυνάμεις (και πάλι, νεκρούς και ζωντανούς).
  • Σημάδεμα του χώρου. Ανάλογα τη χώρα και τη μονάδα χρησιμοποιούνται διαφορετικές τεχνικές σηματοδότησης.
  • Συνεχής εγρήγορση για εχθρική επίθεση. Μέχρι όλο το προσωπικό να απομακρυνθεί από το χώρο πρέπει να υπάρχει συνεχής κάλυψη και προσοχή για πιθανή εχθρική επίθεση.

Ομάδα Εφόδου

Όπως έχει αποδειχθεί ο ιδανικός αριθμός ομάδας εφόδου αποτελείται από τέσσερα άτομα με διαφορετικές αρμοδιότητες και εξοπλισμό. Κατά περιπτώσεις υπάρχουν τακτικές για μικρότερες ή και μεγαλύτερες ομάδες όμως εμείς θα ασχοληθούμε με αυτή που είναι η πιο διαδεδομένη. Παρακάτω βλέπετε τον τομέα ευθύνης που έχει το κάθε μέλος.

cqb_03

Κατά κανόνα οι παραπάνω έχουν τις εξής αρμοδιότητες ανάλογα με τη θέση τους. Αντίστοιχα με την παραπάνω αρίθμηση έχουμε:

  1. Τυφεκιοφόρος
    Έχει τον ελάχιστο απαραίτητο εξοπλισμό και συνήθως αντικείμενα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν μετά την εξουδετέρωση του εχθρού όπως φαρμακείο Α’ βοηθειών, συλλογή σηματοδότησης, κτλ.
  2. Ομαδάρχης
    Βρίσκεται στο σημείο αυτό για την καλύτερη επικοινωνία με όλη την ομάδα. Συνήθως φέρει καραμπίνα και αραβίδα ή τυφέκιο μάχης μαζί με εξοπλισμό επικοινωνίας.
  3. Πολυβολητής
    Φέρει όπλο ικανό για μεγάλη δύναμη πυρός και μεγάλο αριθμό πυρομαχικών. Κατά κανόνα είναι το μέλος που μεταφέρει και εκρηκτικές ύλες όταν αυτό απαιτείται.
  4. Τυφεκιοφόρος ή Πολυβολητής
    Φέρει βαρύ οπλισμό είτε ως πολυβολητής είτε ως τυφεκιοφόρος και ανάλογα την αποστολή μπορεί να μεταφέρει άλλα βαριά αντικείμενα όπως πολιορκητικό κριό, φορείο διάσωσης, κτλ.
Σε αυτό το σημείο είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι κανένα μέλος της ομάδας δεν μεταφέρει την προσοχή του οπουδήποτε αλλού πέραν του τομέα ευθύνης του. Μία, έστω και κατά λάθος, ματιά ενός μέλους μπορεί να στοιχίσει τη ζωή όλης της ομάδας και την αποτυχία της αποστολής. Το κάθε μέλος βρίσκεται όσο το δυνατόν πιο κοντά στον μπροστινό του. Ο τελευταίος ακουμπάει το χέρι του στον μπροστινό του και αυτό συνεχίζει ως τον πρώτο. Όταν γίνει αυτό, ο δεύτερος (ομαδάρχης), δίνει διαταγές στον πρώτο για το πως να κινηθούν. Σε κανένα στάδιο αυτής της διαδικασίας δεν κοιτάει κάποιος εκτός του τομέα ευθύνης του.


Η απόσταση αυτή δε θα πρέπει να αλλάζει ούτε κατά τη μετακίνηση της ομάδας. Έτσι απαιτείται μεγάλη εξάσκηση και συγχρονισμός για να επιτυγχάνεται αυτό αθόρυβα, γρήγορα και χωρίς τεχνικά λάθη.


cqb_04

Έφοδος σε Κλειστό χώρο
Όταν ο ομαδάρχης δώσει εντολή οι δύο πρώτοι, δηλαδή ο ίδιος με τον μπροστινό του, κάνουν έφοδο στο δωμάτιο. Η κίνηση τους γίνεται ταυτόχρονα και για αυτό το λόγο πρέπει να έχει προαποφασιστεί (από την εκπαίδευση τους) ποιός θα καλύψει το δεξιό και ποιος τον αριστερό τομέα. Παρακάτω βλέπουμε την κίνηση τους με τα σημεία που καλύπτουν κατά την έφοδο τους.

cqb_05

Η μετακίνηση τους στο χώρο πρέπει να είναι ταυτόχρονη ώστε να καταλήξουν στην απομακρυσμένη γωνία (που προσφέρει τη μέγιστη κάλυψη του χώρου) την ίδια στιγμή. Επίσης, η κίνηση τους μετά την είσοδο πρέπει να γίνεται όσο πιο κοντά στον τοίχο γίνεται για τον ίδιο λόγο.


Με το που εισέλθει ο δεύτερος στο χώρο, ο τρίτος ακολουθεί όχι μακρύτερα από 1-2 μέτρα πίσω του αλλά με αντίθετη κατεύθυνση. Για παράδειγμα, αν ο δεύτερος πήγε αριστερά (όπως στο παραπάνω σχέδιο) τότε ο τρίτος πάει δεξιά. Στη πρώτη γωνία σταματάει και καλύπτει το κέντρο του δωματίου έχοντας θέση όσο πιο κοντά γίνεται στη γωνία.


cqb_06



Ακριβώς πίσω από τον τρίτο ακολουθεί ο τέταρτος που πηγαίνει στην αντίθετη κατεύθυνση από τον τρίτο και σταματάει σχεδόν αμέσως μετά την είσοδο του για την κάλυψη του κεντρικού χώρου του δωματίου.
cqb_07

Με αυτό το τρόπο ολόκληρος ο χώρος καλύπτεται με τα μέλη της ομάδας να βρίσκονται στα σημεία που δεν απειλούνται από φίλια πυρά. Επίσης, ο βαρύς οπλισμός (τρίτος και τέταρτος) καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα του χώρου προσφέροντας μεγάλη ισχύ πυρός εφόσον απαιτηθεί.


Στην αρχή της παραγράφου είδαμε μία φωτογραφία από ένα kill house που όμως η ομάδα είχε άλλη θέση. Είχε θέση κυριαρχίας του χώρου όπως είναι ευρύτερα γνωστή. Μετά την είσοδο στο χώρο η ομάδα μπορεί να πάρει δύο θέσεις ανάλογα με τη θέση των εχθρικών δυνάμεων. Για κάλυψη του κεντρικού χώρου η θέση είναι η παρακάτω.


cqb_08



Ενώ όταν ο κίνδυνος βρίσκεται στη γωνία (όπως στην αρχική φωτογραφία) η θέση κυριαρχίας είναι αυτή που έχει πάρει πολύ σωστά η ομάδα.


cqb_09



Υπάρχουν κάποιες βασικές αρχές για την ασφαλή έφοδο σε ένα χώρο και την εξουδετέρωση του εχθρού σύμφωνα με τις αρχές που περιγράψαμε παραπάνω. Η είσοδος είναι γνωστή ως ζώνη θανάτου καθώς είναι το σημείο που όλοι όσοι βρίσκονται εντός του χώρου παρατηρούν για πιθανή έφοδο. Έτσι τα παρακάτω στοιχεία είναι κάτι που κάθε μέλος της ομάδας πρέπει να εκτελεί άψογα και αποτελεσματικά κάθε φορά.

  • Εξουδετέρωση όλων των εχθρικών δυνάμεων
  • Γρήγορη είσοδος ώστε όλα τα μέλη να μπορέσουν γρήγορα να απομακρυνθούν από την ζώνη θανάτου (σημείο εισόδου)
  • Ποτέ να μην μπλοκάρεται το σημείο εισόδου γιατί είναι το πιο επικίνδυνο σημείο στο χώρο
  • Γρήγορη κίνηση στο χώρο για την αποφυγή εχθρικών πυρών
  • Όλη η ομάδα θα πρέπει να μετακινείται όσο το πιο αργό μέλος της και ποτέ τόσο γρήγορα που να επηρεάζει την ακρίβεια των βολών
Αμέσως μετά την είσοδο στο χώρο υπάρχουν ακόμα κάποιες γενικές αρχές που όλα τα μέλη πρέπει να εφαρμόζουν. Αυτές είναι οι παρακάτω.
  • Η κίνηση πρέπει να είναι γρήγορη και με ακρίβεια με πορεία μακριά από το σημείο εισόδου και γρήγορη απόκτηση θέσης κυριαρχίας
  • Η εξουδετέρωση του εχθού γίνεται κατά την έφοδο. Για την πραγματοποιήση των βολών τα μέλη δε θα πρέπει να σταματάνε να κινούνται αλλά ούτε να περιμένουν να φτάσουν στη τελική τους θέση
  • Πάντα ο δεύτερος πρέπει να είναι ο ομαδάρχης διότι είναι η θέση που προσφέρει τη μέγιστη επικοινωνία με ολόκληρη την ομάδα. Επίσης από αυτή τη θέση μπορεί γρήγορα να πάρει πρωτοβουλίες κατά την έφοδο αλλά και να έχει καλή εικόνα του πεδίου μάχης
Οι παραπάνω τακτικές μπορούν να πραγματοποιηθούν με με μικρότερες ομάδες αν και θα πρέπει να αποφεύγεται εφόσον είναι εφικτό. Για παράδειγμα, για έφοδο και απόκτηση θέσης κυριαρχίας στο κεντρικό σημείο με ομάδα τριών ατόμων τα βήματα είναι.

cqb_10



Η ομάδα ακολουθεί την ίδια τακτική χωρίς να έχει την κάλυψη που προσφέρει το τέταρτο μέλος. Αντίστοιχα, μία ομάδα τριών ατόμων που εκτελεί έφοδο με θέση κυριαρχίας όταν οι εχθρικές δυνάμεις είναι σε γωνία φαίνεται από το επόμενο σχέδιο.


cqb_11



Όσο μικρή και αν είναι η ομάδα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος τραυματισμού από εξοστρακισμό. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που τα μέλη πρέπει εκπαιδεύονται σε βολές ακριβείας και να κάνουν όσο λιγότερη χρήση πυρών είναι εφικτό για την εξουδετέρωση των εχθρικών δυνάμεων. Υπάρχουν τρεις βασικές αρχές σε αυτό το θέμα οι οποίες είναι:

  • Δε θα πρέπει ποτέ να εκτελείται έφοδος με λιγότερα από δύο άτομα
  • Το κάθε μέλος πρέπει να αντιλαμβάνεται γρήγορα όλους τους εχθρικούς και μη στόχους όταν εκτελεί έφοδο και να δρα αντίστοιχα
  • Με την έφοδο πρέπει να γίνεται χρήση πυρών βάση του χώρου και των πιθανοτήτων που υπάρχουν για εξοστρακισμό από τις επιφάνειες του χώρου. Κακή κρίση μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς ή και θάνατο σε μέλη της ομάδας καθώς και παράπλευρες απώλειες
Με βάση τις παραπάνω αρχές πρέπει να γνωρίζουμε πως εκτελείται έφοδος ακόμα και με το ελάχιστο των δύο ατόμων. Η διαδικασία παραμένει η ίδια. Για κυριαρχία στο κεντρικό χώρο.

cqb_12



Και αντίστοιχα για κυριαρχία σε γωνία εφόσον αυτό χρειάζεται.


cqb_13



Όσο μικρότερη είναι η ομάδα τόσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά πρέπει να δρα. Βεβαίως, οι κλειστοί χώροι δεν είναι μόνο τα δωμάτια. Η κίνηση στους διαδρόμους έχει δύο πιθανές εκδοχές. Η πρώτη είναι η κίνηση σε στενό διάδρομο, σε αυτή τη περίπτωση η διάταξη της ομάδας είναι έτσι.


cqb_14



Εδώ οι δύο πολυβολητές (3 και 4) καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του χώρου εμπρός και πίσω ενώ πάντα η ομάδα κινείται όσο πιο ενοποιημένα και κοντά γίνεται. Αν ο χώρος το επιτρέπει τότε η ιδανική σύνθεση είναι η παρακάτω.


cqb_15



Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο διάδρομος να καταλήγει σε μία διασταύρωση από άλλους διαδρόμους. Στην περίπτωση μιας διασταύρωσης σχήματος Τ όπως αυτή που φαίνεται στο επόμενο σχέδιο.


cqb_16

Αρχικά, οι δύο πρώτοι (1 και 3) θα καλυφθούν πίσω από τη γωνία χαμηλά στηριζόμενοι στο ένα γόνατο. Εν συνεχεία, οι δύο άλλοι θα καλύψουν όρθιοι τη γωνία που είναι ορατή χωρίς να βγουν στο διάδρομο. Προσοχή, το κάθε ζευγάρι πρέπει κυριολεκτικά να ακουμπάει ο ένας με τον άλλο χωρίς να υπάρχει κενό μεταξύ τους.

cqb_18



Τέλος, με άψογο συγχρονισμό βγαίνουν τα μέλη 2 και 4 ενώ τα 1 και 3 τους καλύπτουν από χαμηλά όπως μπορείτε να δείτε εδώ.


cqb_19



Αν ωστόσο ο διάδρομος ήταν διαφορετικός, για την ακρίβεια ήταν όπως βλέπετε στο επόμενο σχέδιο η κίνηση της ομάδας είναι διαφορετική.


cqb_20



Το πρώτο βήμα σε αυτή τη περίπτωση είναι η σύμπτυξη της ομάδας ακόμα περισσότερο με τη δημιουργία ζευγαριών όπως φαίνεται στη συνέχεια.


cqb_21



Ο πρώτος (νούμερο 1) πηγαίνει πίσω από τη γωνία και στέκεται όρθιος ενώ το 3 τον πλησιάζει χαμηλά στα γόνατα. Με τέλειο συγχρονισμό το 1 βγαίνει (όρθιος) ενώ το τρία παραμένωντας χαμηλά τρέχει στην απέναντι γωνία και καλύπτει το χώρο. Ο λόγος που παραμένει χαμηλά καθ’ όλη τη διάρκεια είναι για την αποφυγή φίλιων πυρών από το νούμερο ένα που για τον ίδιο λόγο παραμένει όρθιος.


cqb_22



Όπως φαίνεται στη δεξιά εικόνα παραπάνω, το 2 και το 4 συνεχίζουν να καλύπτουν εμπρός και πίσω ενώ μετά την ασφάλιση της γωνίας προχωρούν στη πορεία τους. Κατά τα τελευταία βήματα, το νούμερο 1 υποχωρεί και παίρνει την αρχική του θέση και τέλος ακολουθεί το νούμερο 3.


cqb_23



Ένα ακόμα σύνηθες εμπόδιο σε κλειστούς χώρους είναι οι σκάλες. Και πάλι η διαδικασία παραμένει ίδια με διαφορά ότι τα δύο ζευγάρια (εμπρός και πίσω) καλύπτουν, οι εμπρός προς τα πάνω και οι πίσω προς τα κάτω ανεβαίνοντας ανάποδα τις σκάλες.


cqb_24



Κλείνωντας, αξίζει να αναφέρουμε ότι υπάρχουν δεκάδες τακτικές και πολλές περιλαμβάνουν εφόδους με μεγάλες ομάδες όπως για παράδειγμα η επόμενη που αποτελείται από 8 άτομα και χρησιμοποιείται πολύ συχνά.


cqb_25



Ωστόσο, ο στόχος του άρθρου ήταν μία επιφανειακή εισαγωγή καθώς θα έχουμε ανεξάρτητα άρθρα που θα αναφέρουν σε μεγαλύτερο βάθος τέτοιες τακτικές μαζί με τις πολύ σημαντικές λεπτομέρειες για την αποφυγή των πιο γνωστών λαθών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου